Mange lurer på hvordan man blir "idrettspsykolog", og hvilke utdanningsmuligheter som finnes dersom man ønsker å arbeide med mentale aspekter i idrett.

Jeg er ikke kompetent nok til å gi en fullstendig oversikt over mulighetene som finnes. Nedenfor har jeg imidlertid gjort et forsøk på å skape et veiledningsverktøy i form av et flytdiagram. Dette er ment som et supplement til annen form for veiledning, for eksempel en samtale med studieveileder.

Flytdiagram for de med interesse for utdanning innen idrettspsykologi

Flyt1ny.png
Flyt2.png
Flyt3.png

Dersom du har svart “nei” på samtlige spørsmål i flytdiagrammet, vil jeg anbefale deg å reflektere og tenke litt over hva du interesserer deg for, og hvilke yrker du tror du kan passe til. En måte å reflektere over dette på, er å skrive. Du kan skrive ned hva du tenker, eller hvilke valgmuligheter du har (og gjerne hvilke fordeler/ulemper som er forbundet med de ulike alternativene). Å prate med noen, kan også være en fin form for refleksjon. Snakk gjerne med en studieveileder. Vær heller ikke redd for å kontakte noen som driver med noe du finner interessant. 

Dersom du lurer på mer om hvordan det er å være idrettspsykolog, kan dette intervjuet være av interesse.

Notat: Når dette publiseres (sommeren 2020) pågår det en debatt om yrkestitler innen psykologi i Norge. Det ovennevnte er skrevet basert på situasjonen i skrivende stund. Det tas forbehold om at det kan forekomme endringer (f.eks. om retten til å kalle seg psykolog blant fagpersoner uten profesjonsstudiet i psykologi).